Skorupiaki, małże czy głowonogi – ostatnimi laty popularność owoców morza przybiera na sile, racząc coraz bardziej wymagające podniebienia. Aż trudno uwierzyć, że kilkadziesiąt lat temu stanowiły codzienną potrawę średniej klasy. Dziś to wysokogatunkowe specjały, które mogą osiągać zawrotne ceny. Jak przyrządzić owoce morza i z czym je podawać?
Wyjątkowe walory smakowe
Frutti di Mare wyróżniają się smakiem, którego nie można porównać do żadnej innej potrawy. Odpowiednio przygotowane zachwycają wybredne gusta, umożliwiając długie biesiadowanie z najbliższymi.
Owoce morza charakteryzują się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto zawierają sporo białka, a także szereg witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na organizm. Jedzenie krewetek czy homarów to zatem nie tylko smaczna przyjemność, lecz również walory zdrowotne.
Ukryty potencjał
Owoce morza to wdzięczne produkty, które można przyrządzić na wiele sposobów. To właśnie dlatego szybko zyskały przychylność kucharzy, którzy podają je zarówno duszone, pieczone, smażone, jak i gotowane. Danie można zaserwować jako przystawka, danie główne, lunch lub kolację – w przeciwieństwie do wybranych dań tradycyjnych, idealnie nadają się do zjedzenia o każdej porze dnia.
Najpopularniejsze owoce morza – propozycje podania
Niektórzy są zdania, że przygotowanie tak wyszukanych potraw to czynności pochłaniające sporo czasu w kuchni, wymagające wprawy i sporej wiedzy. Tymczasem najlepsze okazują się najprostsze rozwiązania.
Krewetki dostępne są w formie świeżej oraz mrożonej. Najlepiej smakują po podsmażeniu na patelni, z dodatkiem czosnku i natki pietruszki. Potrawę można polać także białym winem, nadając jej wykwintnego smaku. Tak przygotowany posiłek można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Drugim, równie popularnym daniem, są kalmary. Ich przygotowanie także nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy obtoczyć je w mące i przyprawach, a następnie usmażyć na głębokim tłuszczu. Kalmary można podawać samodzielnie jako przystawkę; stanowią też świetny dodatek do sałatek, jak i pełne danie w towarzystwie ryżu lub makaronu.
Mule – kolejna potrawa, którą w prosty sposób można przygotować i zaskoczyć swoich gości. Świetnie smakują duszone w pomidorach, jak również w wersji „po marynarsku”, czyli duszone w białym winie z dodatkiem masła i natki pietruszki.
Jaki napój do owoców morza?
Wszelkie dania wykonane z krewetek, homarów lub innych morskich przysmaków, doskonale smakują w towarzystwie białego wina. Jego lekko kwaskowaty smak świetnie współgra ze skorupiakami oraz pozostałymi owocami morza. Delikatne potrawy będą smakować także zapijane różowym winem. Nuta poziomek lub truskawek stanowić będzie idealne połączenie z ośmiornicą czy małżami. Bardziej wymagającym degustatorom poleca się orzeźwiające w smaku wina musujące.
Nadal masz obawy przed samodzielnym przyrządzaniem owoców morza? Odwiedź zaufaną restaurację i ciesz się smakiem wyjątkowych potraw, które na długo zapamiętasz.
Partnerem materiału jest Fish House Seafood – Kraków owoce morza.
Leave a Reply