Wino jest znane od wieków. Jest to nieodłączny element wielu kultur i wszechobecny dodatek do jedzenia. Czym jest profesjonalny wine pairing i jak dobierać odpowiednie wino w zależności od potrawy?
Wine pairing – czyli co to tak naprawdę jest?
Ilość win dostępnych na rynku jest niesamowicie duża. Dla laika dobór odpowiedniego rodzaju tego napoju może być trudny i sprawiać problemy. Wine pairing to dziedzina zajmująca się łączeniem jedzenia z winem. W profesjonalnym wine pairingu potrzebna jest szeroka wiedza dotycząca nie tylko samego wina, jego aromatów, smaków i tekstur, ale również znajomość jedzenia. Jest to sztuka, którą zajmują się nieliczni znawcy, jednak kilka podstawowych zasad i kryteriów, pozwoli nam samodzielnie dopasowywać wino do danych posiłków. Sklep internetowy z winem może być doskonałym pomysłem dla początkujących znawców. Na stronach tego typu, znajdziemy szczegółowe informacje na temat każdego z win. W prosty i dostępny sposób będziemy mogli dowiedzieć się kraju pochodzenia, rodzaju, koloru, wytrawność, a nawet szczepu wykorzystanego do produkcji wina. Ułatwi to dobór, szczególnie początkującym oraz osobą, które z ciekawości chcą spróbować świadomego wine pairingu.
Jak dobierać wino do potraw?
Nawet jeżeli nie jesteśmy znawcami w tej dziedzinie, kilka prostych zasad ułatwi nam dobór odpowiedniego wina. Przede wszystkim wino powinno różnić się w zależności od elementu poddawanego posiłku. Inny rodzaj wybierzemy więc do przystawki, a z kolei inne wilno podamy do deseru. Co więcej, jeżeli chcemy podać jedynie jeden rodzaj wina, powinniśmy dopasowywać je pod danie główne. Wina nie powinniśmy serwować wraz z jedzeniem zawierającym ocet oraz jajka. Dodatkowo ważne jest zwrócenie uwagi na odpowiednią temperaturę podawanego wina. Nie powinna być ona za niska, ale również za wysoka. Co więcej, wina nie podajemy z lodem. Wybór win jest ogromny i w dużej mierze zależy również od indywidualnych preferencji. Na początku naszej drogi z wine pairingiem dobrze jest eksperymentować i nie bać się nowych połączeń. Sklep online z winami butelkowanymi Amazis z Poznania oferuje swoim klientom szeroki wybór win wysokiej jakości.
Jaki rodzaj wina do jakich dań?
Istnieje kilka ogólnie przyjętych zasad, pomagających dobrać odpowiedni rodzaj wina do potrawy. Wino czerwone najlepiej jest łączyć z czerwonym mięsem oraz ostrymi, wyrazistymi serami. Co więcej, jest to doskonały wybór do ciepłych przystawek. Białe wino będzie odpowiednim wyborem jako tak zwany aperitif oraz dodatek ryb, makaronów i owoców morza. Wino różowe to dobre połączenie dla wszelkiego rodzaju deserów oraz przekąsek.
Leave a Reply