Majonez od wielu lat wykorzystywany jest w gastronomii na wiele sposobów. Choć kiedyś nie mógł być spożywany przez osoby będące na diecie niskokalorycznej lub wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego, dziś dostępny jest również w wersji wegańskiej. Dzięki temu każdy może cieszyć się jego pysznym smakiem w swoich ulubionych daniach. Jakie są więc zastosowania majonezu w kuchni? Odpowiadamy w artykule!
Kanapki i dekoracje
Przede wszystkim majonez używany jest przez wiele osób do kanapek. Z serem, wędliną czy jajkiem i sałatą – wszystkim nadaje wyjątkowego, wyrazistego smaku. Rewelacyjnie sprawdza się również we wszelkiego rodzaju kanapkach na ciepło, takich jak panini oraz w:
- burgerach,
- tostach,
- zapiekankach,
- hot-dogach.
Innym istotnym zastosowaniem majonezu w gastronomii jest dekoracja. Za jego pomocą można zrobić estetyczne ozdoby na talerzu pełnym mięsa, tartinek, jaj na twardo oraz pozostałych przystawek. Możesz też go wykorzystać, aby pięknie udekorować miskę z sałatką, do której przygotowania został wykorzystany np. majonez czosnkowy.
Sałatki i surówki
Wiele osób nie wyobraża sobie przygotowywać sałatek i surówek bez dodatku majonezu. Sos ten nie tylko świetnie łączy ze sobą pokrojone warzywa i inne składniki, ale też dodaje im charakterystycznego, zbalansowanego smaku. Majonez wegański to doskonały dodatek zarówno do świeżych obiadowych surówek warzywnych (np. z marchewki, pora, białej kapusty czy kapusty pekińskiej), jak i sałatek, takich jak:
- warzywna,
- jarzynowa,
- jajeczna,
- Cezar z kurczakiem,
- makaronowa,
- z tuńczykiem.
Ważne jest wówczas, by wykorzystywany majonez miał kremową, gęstą i gładką konsystencję, która stworzy wyśmienity sos.
Sosy i dipy
Niskotłuszczowy majonez wegański, który dostępny jest w ofercie takich producentów, jak np. Starck’s Food Polska, stanowi także rewelacyjną bazę do różnego rodzaju sosów i dipów. Wykorzystywany sam lub w połączeniu z jogurtem i innymi przyprawami pysznie smakuje np. z przekąskami, takimi jak chipsy czy nachosy. Co istotne, w sklepach znajdziesz kilka smaków majonezu – tradycyjny, curry, chili i czosnkowy. Są one wykorzystywane też jako podstawa do przygotowywania wielu zimnych sosów (takich jak tatarski, czosnkowy, ziołowy, tysiąca wysp czy chrzanowy) i marynat używanych do przyprawiania mięs.
Leave a Reply