zabaione krem do ciast

Krem o smaku zabaione – smaczna alternatywa dla kremów orzechowych

Jednymi z najpopularniejszych dodatków do deserów są kremy orzechowe. Wyróżnia je lubiany przez większość konsumentów smak i przyjemny aromat. Jeżeli poszukujesz równie interesującej alternatywy, sięgnij po krem o smaku zabaione. Ta delikatna masa łączy w sobie najlepsze cechy ajerkoniaku i włoskiego zabaglione. Jej doskonałym smakiem mogą cieszyć się diabetycy i wegetarianie.

Czym jest włoskie zabaglione?

Deser zabaglione (zapisywany po polsku jako zabaione lub zabajone) to szybki i łatwy w przygotowaniu tradycyjny włoski przysmak. W klasycznej postaci krem o smaku zabaione jest połączeniem żółtek jaj kurzych, cukru i słodkiego wina. Żółtka wystarczy utrzeć z cukrem, połączyć z winem i ogrzewać ostrożnie w kąpieli parowej do zgęstnienia.

Zabaglione smakuje znakomicie na zimno i na gorąco. Może być podawany w postaci płynnej, jako krem, a także w postaci gęstej masy do przekładania ciast. Doskonale smakuje jako samodzielny deser oraz jako dodatek do innych słodkich smakołyków.

Jakie zalety ma gotowy krem o smaku zabaione?

Domowej produkcji włoski deser ma doskonały smak, lecz nie wszyscy mogą z niego korzystać. Powodem są dwa najważniejsze składniki: biały cukier (sacharoza) i żółtka. Problem rozwiązuje gotowy krem o smaku zabaione. Jak to możliwe?

Zagadnienie wyjaśnia przedstawiciel producenta słodyczy bez cukru Sweet Mill: – W naszym produkcie nie ma sacharozy. Zastąpiliśmy ją maltitolem, który ma 80% słodkości białego cukru, lecz jest o połowę mniej kaloryczny. Dzięki temu mogą go spożywać diabetycy i osoby na diecie odchudzającej. Ponadto słodzik minimalizuje ryzyko wystąpienia próchnicy zębów. Warto też odnotować, że produkujemy krem bez dodatku żółtek. To informacja istotna dla części wegetarian, którzy powstrzymują się nie tylko od jedzenia mięsa, ryb i owoców morza, lecz także wykluczyli z diety jaja.

3 propozycje „zabaionych” deserów

Minimalny dodatek alkoholu (nie więcej niż 1,23% czystego spirytusu) sprawia, że krem zabaione przypomina w smaku popularny ajerkoniak. To produkt, który – podobnie jak tradycyjny włoski zabaglione – nadaje się doskonale do deserów ciepłych i mrożonych. 

Przedstawiamy trzy propozycje wykorzystania kremu o smaku zabaione do szybkiego przygotowania słodkich przysmaków:

  • lody zabaione – najprościej jest dodać krem do gotowych lodów, ale można też połączyć go z ze słodką śmietanką 36% (aby uzyskać większą rozpływność) i zamrozić w kubeczkach do lodów lub w większym pojemniku, z którego można nabierać masę gałkownicą;
  • drink zabaione – rozprowadź krem słodką śmietanką, mlekiem lub słodkim białym winem i odstaw do schłodzenia – jeżeli użyjesz wódki i likieru Kahlua, powstanie wariacja smakowa słynnego koktajlu White Russian;
  • zabaione gofry owocowe – posmaruj gofry kremem, ułóż na nim owoce (maliny, jagody, pokrojone truskawki), udekoruj bitą śmietaną i oprósz po wierzchu kakao.

Krem o smaku zabaione to kusząca alternatywa dla kremów orzechowych. Oba smakołyki możesz stosować zamiennie lub łączyć, np. przy smarowaniu kolejnych warstw andrutów lub biszkoptów. Jedwabista masa zabaione jest idealnym dodatkiem do polew, drinków i ciast – deserów mrożonych i podawanych na ciepło.