Chleb bezglutenowy

Jakie produkty są wolne od glutenu? – czyli chleb bezglutenowy i inne

Dieta bezglutenowa często pojawia się na tapecie w ostatnich latach. Mimo to nadal występują wątpliwości dotyczące tego jakie produkty są dozwolone, a jakie nie. Na rynku pojawia się wiele odpowiedników produktów bezglutenowych, do jednych z nich zaliczyć można chleb bezglutenowy czy mąkę wolną od glutenu. Jakie zatem są bezpieczne, a jakich lepiej unikać, będąc na diecie bezglutenowej?

Jakie produkty są dozwolone, a jakie zabronione?

Dieta bezglutenowa polega na spożywaniu posiłków, w których nie występuje gluten. Do sporządzenia takiego posiłku można wykorzystać kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, proso, grykę, tapiokę, amarantus, manioki, soczewicę, fasolę, sago, sorgo, orzechy, mięso, owoce i warzywa. Te wyżej wymienione składniki określa się mianem produktów naturalnie bezglutenowych. Do grupy bezglutenowych produktów wpisuje się także towary przetworzone, w których zgodnie z FAO/WHO skład glutenu nie może przekraczać 20 ppm czyli to około 20 mg na kg. Produkty przetworzone bezglutenowe oznacza się znakiem Przekreślonego Kłosa. Te kwestie są poruszane w Rozporządzeniu Wykonawczym Komisji Unii Europejskiej nr 828/2014 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Do produktów zabronionych w diecie bezglutenowej kwalifikuje się pszenica, orkisz, jęczmień, żyto, owies przechowywany razem z innymi zbożami oraz wszelkie produkty zawierające, któryś z wymienionych produktów.

Produkty bezglutenowe

Chleb bezglutenowy – czym się charakteryzuje?

Wraz z wrastającą liczbą osób, u których diagnozuje się celiakię i nietolerancję glutenu wrasta też liczba produktów przeznaczonych dla osób, będących na diecie bezglutenowej. Ogromnie szeroki asortyment kryje w sobie chleb bezglutenowy. Występują chleby z ziarnami, nasionami, orzechami, bakaliami, puszysty chleb bezglutenowy, chrupki chleb bezglutenowy oraz chleb bezglutenowy dla dzieci.

Dużą popularnością cieszy się bezglutenowy chleb powszedni, ponieważ kojarzy się wszystkim z tradycyjnym chlebem, który posiada podobny wygląd, smak i właściwości do zwykłego bochenka. Tego typu chleb charakteryzuje to, że jest pozbawiony emulgatorów, GMO, barwników oraz sztucznych aromatów.

Często wymienianym chlebem bezglutenowym jest także chleb wieloziarnisty z siemieniem. Jest on przeznaczony dla osób, którzy nie mają trudności z trawieniem. Taki chleb w składzie posiada mąkę z łubinu, płatki jaglane, gryczane, siemię lniane oraz słonecznik, który jest źródłem wielu wartościowych składników, porównując go do chleba jasnego, tradycyjnego. Tego typu chleb został doceniony przez wielu wegan i wegetarian, ponieważ jest wolny od sztucznych dodatków i składników alergizujących. Chleb z mąki z łubinu posiada znacznie niższy indeks glikemiczny, co szczególnie też jest odpowiednie dla cukrzyków i osób, mających problem z otyłością. Ten rodzaj chleba jest także polecany dla osób z wysokim cholesterolem, tzw. złym cholesterolem (LDL). Chleb z ziarnami siemienia lnianego czy słoneczka sprzyja zdrowiu, ponieważ bogaty jest w ważne kwasy tłuszczowe: omega 3 i 6.